Çalışma Saatleri
  • clockPazartesi-Cumartesi
  • 09:00 – 23:00
    Pazar 10:00 – 18:00
İletişim bilgileri
Sorunuz mu var?

    Kök-Kanal Tedavisi

    Kök kanal tedavisi,dişin özü diye tabir edebileceğimiz pulpa yapısının çıkarılıp temizlenmesi işlemidir.Pulpa yapısının çıkarılması gerekliliği birçok sebepten dolayı olabilir.Diş pulpalarının çürük veya başka sebeplerle geri dönüşümsüz hasar almalarının yanısıra sağlam dişlerde, protetik amaçlı diş yapısında aşındırma yapılması gerektiğinde kanal tedavisi yapılması gerekebilir.

    Kanal tedavisini kaba bir tabirle dolgunun ileri boyutu veya kök ucuna kadar dolgu yapılması gibi düşünebiliriz.

    Kanal Tedavisi Neden Önemli!

    Dişlerin birçok faktöre bağlı olarak çürümesinden kaynaklı dolgu yapılmadığı durumlarda çürük doku ilerleyerek pulpanın geri dönüşümsüz hasarlarına sebep olabilir.Bu aşamalarda diş şiddetli ağrılar yapabileceği gibi daha ileri boyutlarda kemik dokusuna da zarar verebileceği unutulmamalıdır. Koruyucu diş hekimliğinin de bir gereği olarak dişin çekimi yerine yerinde tutulması  kanal tedavisinin önemini ortaya çıkarmaktadır.

    Bazı durumlarda ise ;örneğin ,çok çapraşık bir dişe estetik amaçlı kaplama yapılacağı zaman diş sağlam bile olsa bu estetiği sağlamak ve dişi istenilen seviyelere alma amaçlı diş dokusundan çok fazla madde kaldırılması gerekebilir.Bu durumda kanal tedavisi yapılarak dişle ilgili ileriki zamanlarda oluşabilecek hassasiyet önlenmek istenebilir.

    Kanal Tedavisi Uygulama Prosedürleri

    Her prosedür biraz farklılık gösterse de,çürükleri tedavi etmek için bazı temel kurallar vardır:

    • Kapsamlı bir değerlendirme sonrası kanal tedavisi yapılacak endikasyonu konulacak diş tespit edilir
    • Kanal tedavisi yapılacak diş lokal anestezilerle etkili bir şekilde uyuşturulur.Hastanın işlem esnasında ağrı hissetmemesi en önemli faktörlerden birisidir.Bu sebeple yapılacak olan lokal anestezi maddesi ve uygulama şekli hekim tarafından belirlenir.
    • Dişlerin izolasyonu çok önemli olacağı için rubber dam denilen lastik örtülerle dişler izole edilir.
    • Önce çürük bölge tamamen uzaklaştırılır.
    • Çürüğü kaldırmak için su soğutmalı yüksek hızla dönen havalı ve elektirikli klinik cihazlar kullanılır.Çürüğün kaldırılmasıyla beraber kanal için giriş kavitesi açılır.
    • Kanal ağızları tespit edilip kaç kanal olduğu  belirlenir.
    • Kanal aletleriyle kanal boylarına ulaşıp boylar tespit edilmesinden sonra bu boylarda temizleme ve genişletme işlemi yapılır.
    • Hazır hale geldiği zaman kanal dolgularıyla önce kanalların dolgusu ardından normal dolgusu yapılarak işlem sonlandırılır.

    Çürükleri tedavi etmek ve doğal dişlerin ömrünü uzatmak için kanal tedavisi gereklidir.Teknolojinin gelişmesiyle hastaların doğal dişlerini en uzun süre ağızda tutmak için sürekli yeni yöntemler geliştirilmektedir.

    Dişlerin çürümesinden kaynaklı sağlam diş dokuları yumuşak bir hal alır.İlerlemesine bağlı dişlerin canlı olan pulpa dokusuna ulaşmasıyla hastada ciddi ağrılar oluşabilir veya dişin kaybıyla sonuçlanabilir.Bu aşamada kanal tedavisiyle bir iki seans sonunda dişler ağızda tutulabilecekken daha ileri evrelerde dişin çekimi harici bir alternatif kalmayabilir.Diş kaybı yaşamamak amacıyla zaten ilerlemiş olan çürüğü bu aşamalarda kanal tedavisi yapılarak yerinde tutmak büyük önem taşımaktadır

    Kanal tedavisi bir tercih değil, hekimin mevcutta bulunan probleme karşılık koyduğu endikasyona yönelik yapılması gereken bir tedavi şeklidir.Tedavi olup olmama hastanın kendi seçimi olabilir ancak tedavi şekli ancak hekimin sunduğu tercihler doğrultusunda tercih edilebilecektir.

    Kullanılan ilaçlar tedavi etmeyip sadece hastanın mevcuttaki rahatsızlıklarını bastırıp rahatlatma sağlamaktadır.Bunlar geçici olup problemin tekrar etme ihtimali yüksektir.Kanal tedavisi sadece ağrıyan dişlere yapılmayıp hekimin muayenesi sonrası koyduğu endikasyona karşılık yapılan bir tedavi yöntemidir.