Çalışma Saatleri
- Pazartesi-Cumartesi
- 09:00 – 23:00
Pazar 10:00 – 18:00
İletişim bilgileri
-
Tel: 0 224 544 84 84
-
0 224 544 84 88
Sorunuz mu var?
Beyaz (Estetik) Dolgular
Dolgular koruyucu diş hekimliğinden estetiğe kadar geniş bir alanda diş hekimliği alanında yer edinmiştir.Günümüzde hastaların beyaz diye tabir ettiği estetik dolguların geliştirilmesi dişlerin restore edilmesinin yanı sıra dişin tekrar eski doğal görünümüne kavuşmasını sağlamaktadır.
Direkt ağız içi dolguların yanında günümüzde artık indirekt dolgularla doku kaybı fazla olan dişlerin restorasyonu da yapılabilmektedir.Malzemelerin daha da geliştirilmesiyle kompozit dolguların yanısıra daha dayanıklı porselen,zirkonia gibi malzemelerle de dolgu yapılabilmektedir.Böylelikle çok büyük madde kayıplarında da hekimin dolgu endikasyonları geniş alana yayılmaktadır.
Dolgular Neden Önemli!
Dişlerin birçok faktöre bağlı olarak çürümesinden kaynaklı sağlam diş dokuları yumuşak bir hal alır ve ilerlemesine bağlı olarak sağlam diş dokularındaki madde kaybı giderek artış gösterir.Bu seyir hızı her hastada farklılık gösterebilir ancak müdahale edilmediği takdirde dolguyla restore etme şansı giderek zorlaşmaktadır.Dişlerin daha ileri boyutta çürüyerek dişin restore edilemez hal almaması dolgu için önemli bir husustur.Diş Hekiminiz her zaman en koruyucu tedavi seçeneğini sunmaya gayret göstermektedir.Bu seçenekleri sunarken ağız içindeki mevcut dişin durumunu gözönünde bulunduracağı unutulmamalıdır.
Dolgu Uygulama Prosedürleri
Her prosedür biraz farklılık gösterse de,çürükleri tedavi etmek için bazı temel kurallar vardır:
- Kapsamlı bir değerlendirme sonrası yapılacak olan dolgunun malzemesi,kavite şekli gibi unsurlar hekim tarafından belirlenir
- Dolgu yapılacak diş lokal anestezilerle etkili bir şekilde uyuşturulur.Hastanın işlem esnasında ağrı hissetmemesi en önemli faktörlerden birisidir.Bu sebeple yapılacak olan lokal anestezi maddesi ve uygulama şekli hekim tarafından belirlenir.
- Koruyucu hekimlik gereği mümkün olduğu kadar sadece çürük bölge uzaklaştırılarak dişi restore etmek amaçtır
- Çürüğü kaldırmak için su soğutmalı yüksek hızla dönen havalı ve elektirikli klinik cihazlar kullanılır.Çürüğün kaldırılmasıyla beraber kavite şekli dolguya göre şekillendirilir.Kavite derinliği vb faktörler gözönünde bulundurularak dolgu altına kullanılacak malzemeler uygulanmasından sonra dişin anatomik yapısına uygun olacak şekilde dolgu tamamlanır.Erken temaslar alındıktan sonra cila,lastik vb malzemelerle dolgu pürüzsüz ve parlak bir hale getirilir.
Çürükleri tedavi etmek ve doğal dişlerin ömrünü uzatmak için dolgu gereklidir.Teknolojinin gelişmesiyle hastaların doğal dişlerini en uzun süre ağızda tutmak için sürekli yeni yöntemler geliştirilmektedir.
Dişlerin çürümesinden kaynaklı sağlam diş dokuları yumuşak bir hal alır.İlerlemesine bağlı dişlerin canlı olan pulpa dokusuna ulaşmasıyla hastada ciddi ağrılar oluşabilir veya dişin kaybıyla sonuçlanabilir.Sadece çürük olan yapının kaldırılıp dolgu yapılarak doğal dişlerin daha uzun ömürlü olmasını sağlamak amacıyla dolgu yaptırmak önemlidir.
Amalgam dolguları estetik amaçlı kompozit dolgularla değiştirmek mümkün.Mevcut uyumlu amalgam dolgularınızın yerine yapılacak kompozit dolguların amalgam dolgularınız kadar gelebilecek kuvvetlere karşı dayanaklı olmayacağı unutulmamalıdır.Mevcut araştırmalarda amalgam dolguların zararlı olduğu kesinlik kazanmadığı için ancak estetik amaçlı olarak değiştirme düşünceniz varsa önerilir.
Diş hekimliği mevcut doğal dişleri taklit ederek mümkün olduğu kadar aynısını yapmak için çabalar.Bunları yaparken günümüz koşulları ve teknolojideki ilerlemeyle sınırlı kalmaktadır.Günümüzde teknoloji ilerleyerek çok kaliteli ve dayanıklı malzemeler üretilmektedir ancak bu malzemeler sizin dişiniz değildir ve olmayacaktır da. Dolgu yapılmayan bir dişi kaybetmek yerine mevcut dolgularla dişleri kullanmaya devam etmek kırılma vb durumlarda hekiminizi ziyaret ederek gerekirse yenilenmesini sağlamak daha kolay ve konforlu bir çözüm gibi görünmektedir